divendres, 1 d’abril del 2016

LLUÇ DE PALANGRE AMB SALSA D'AMETLLA

La cultura culinària catalana, sempre s’ha caracteritzat per recollir productes tant de mar com de terra endins o muntanya. Així doncs, avui us volem presentar una recepta que ho reflexa, per una banda el peix, concretament el lluç, producte de mar, de mercat, que encara que ens queda una mica més lluny de la nostra terra, gaudeix d’una bona posició a la tradició de la cuina mediterrània. Per altra banda, les ametlles, producte molt nostrat, cultivat a la Segarra i a les terres de Lleida en general. Les ametlles són un fruit sec que caracteritza la nostra comarca i no només gastronòmicament, sinó també en el paisatge a través de l’arbre que les produeix i de la bonica flor d’aquest.   
  

Combinant aquests dos ingredients doncs, tant diferents però que casen tant bé, us presentem la següent recepta.


LLUÇ AMB SALSA D'AMETLLES

Ingredients: (4 persones)

- 4 talls de lluç (200 gr. cadascun)
- 2 cebes mitjanes
- 100 gr. d'ametlles torrades
- 150 cl. de brou de peix
- 75 cl. de vi blanc
- 100 gr. de mantega
- 50 cl. de nata per cuinar   
- 3 cullerades de mel
- Sal i pebre blanc
- Olives negres
- Oli d'oliva



En primer lloc ens disposem a fer la salsa d’ametlla. Posem la mantega en una cassola a foc mig i quan estigui desfeta hi afegim la ceba, tallada a galls.
Ho deixem coure fins que comenci a daurar i, seguidament hi afegim la mel i ho deixem 4 minuts més.
Passat aquest temps també hi afegim les ametlles i, quan passin un parell de minuts hi tirem el vi blanc i esperem que redueixi.
Un cop hagi reduït hi incorporem el brou de peix i al cap d'un parell de minuts més la nata.
Un cop barrejats tots aquests ingredients, ja es pot passar per la batedora elèctrica de mà i, si fos necessari, rectifiquem de sal. I ja tenim llesta la salsa! Cal apuntar que es pot tenir preparada del dia anterior. 


Per fer el lluç pre-escalfem el forn a 160 graus. Mentrestant salpebrem el lluç i hi tirem un raig d’oli. Quan el forn hagi arribat a la temperatura desitjada, l’hi introduïm.
El temps de cocció d’aquest peix és d’uns 6 o 7 minuts, depenent del gruix de la peça.

Per tal de culminar el plat, hi afegim una mica d’olivada, la qual farem triturant les olives negres acompanyades d’un raig d’oli. Quan estigui triturat ho passem pel colador per tal d’assegurar-nos que no hi quedin grumolls massa grans.



Ja per acabar, ens disposem a muntar el plat. Al fons hi posem el lluç i la salsa d’ametlles que hem de tronar a escalfar una mica, i per damunt hi afegim l’olivada.  


Esperem que ho proveu i que us agradi!

 Bon profit!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada