dijous, 20 d’octubre del 2016

LA CUINA DE TARDOR. RECEPTA DE LA CREMA DE CEPS

Ja fa unes setmanes que hem entrat a la tardor. Després de les delicadeses que ens porta la primavera i l’explosió d’hortalisses i fruites de l’estiu, la tardor ens pot semblar una estació més aviat tristona en què arriba la pluja i el fred i desapareixen productes tant fonamentals com els bons tomàquets. No obstant, aquesta època suposa el retorn de molts productes fantàstics, el camp ens dóna moltes de les seves joies i, amb les pluges i els dies frescs, s’omplen els prats i boscs de bolets i fruits vermells. Els fruits secs, les castanyes i les figues seran d’altres dels productes que s’introduiran a la nostra cuina i, als mercats, es posa a la venda l’última collita de llegums, carbasses i hortalisses com el carbassó, l’albergínia, la col o el porro.



Però no només canvia els productes que la terra ens ofereix, sinó que també es va produint un canvi a la manera de cuinar-los. Es van deixant enrere els plats més frescos i lleugers, propis de l’estiu, per donar pas a elaboracions més contundents com poden ser els guisats, les cremes i les sopes. Les temperatures van descendint i la humitat també arriba, i amb aquests canvis meteorològics, ens comença a venir de gust un altre tipus de dieta.
Un dels productes estrella d’aquesta estació, com ja hem comentat són els bolets. A les nostres terres, ens agrada anar-los a buscar, a collir, a plegar... però encara ens agrada més cruspir-nos-els! I és que a més, tenen unes propietats nutricionals excel·lents, ja que contenen fibra, redueixen el colesterol i milloren el funcionament immunitari. A més, són rics, vitamines del grup B, polisacàrids i una important diversitat de minerals.



Tot i que la manera de cuinar-los depèn molt de la varietat de bolet, les més tradicionals potser sigui guisar-los com a acompanyament de carns o fer-los a la brasa amb all i julivert. No obstant, hi ha infinitats de maneres de preparar aquesta joia de producte! I per això a Restaurant Palouet, avui us volem mostrar una recepta, que incorporem al menú de cap de setmana tant bon punt arriba la tardor: la crema de ceps.

CREMA DE CEPS. RECEPTA

Ingredients: (4 persones)

. 25 gr. de ceps deshidratats
. 2 porros
. 40 gr. de mantega
. 750 cl. de brou de verdures
. 300 cl. de nata
. Sal
. Farina


 Preparació:

Per començar, posem a hidratar els ceps en un recipient en aigua. Mentre s'hidraten anem fregint amb la mantega, a foc suau, 1 porro i mig, la manera de tallar-lo és indiferent, ja que  després s'ha de triturar.
Quan el porro comenci a daurar, hi afegim els ceps que hem posat a hidratar i continuem fregint durant un minut més.
Passat aquest temps hi agreguem el brou de verdures i l'aigua que hem fet servir per hidratar els ceps. S’ha d’anar en compte, que no hi caiguin possibles restes d’arena que els ceps podien tenir. Si cal, colem l’aigua per tal d’assegurar-nos que no hi quedin aquestes impureses.
Continuem bullint durant 10 minuts i llavors passem a triturar-ho tot. Una vegada triturat, hi afegim la nata (s'hi pot posar més o menys quantitat depenen de la textura que vulguem aconseguir).
Ja només queda rectificar de sal i ja tenim la crema feta!



Per tal de decorar una mica el plat, us proposem fer palla de porro. Per elaborar-la és tant senzill com tallar el mig porro que no hem fet servir per la crema a tires fines. Les enfarinem i les fregim en oli d’oliva abundant. Quedaran molt bé per la presentació!
Si per les raons que siguin preferim no utilitzar la nata hi ha altres maneres de guanyar la textura de la crema. Alguns exemples serien posar-hi patata bullida, pa o xampinyons prèviament fregits.

No us perdeu aquesta recepta. Fàcil, boníssima i de temporada!

Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada