Les croquetes són un dels
imprescindibles de la nostra gastronomia. Es poden prendre com a aperitiu, com
a tapa, com a acompanyament o fins i tot com a plat principal, acompanyades,
per exemple, d’una bona amanida.
Les bones croquetes, són
cruixents per fora i suaus i fundents per dins i és important menjar-les recent
fregides ja que perden força si es deixen reposar massa estona.
Dins de la gastronomia, les
croquetes són moltes coses: en primer lloc, i tal com van néixer a la cuina
popular, són un mitjà per tal d’aprofitar les restes de menjar i donar-los-hi
sortida. També poden ser una manera d’emmascarar alguns aliments als més menuts
o, simplement poden esdevenir un experiment de sabors i textures.
Seguint aquesta possibilitat d’experimentar
amb la recepta, a Restaurant Palouet hem volgut agafar una croqueta més
coneguda, com pot ser la de ceps, i donar-hi un toc original afegint-hi un ingredient
menys comú com és el peu de porc. El resultat és el d’una croqueta fina, cruixent i saborosa,
que agrada i sorprèn a tothom qui la prova.
A continuació, us en deixem la recepta.
. 2 peus de porc
. 50 gr. de cep
deshidratat
. 300 cl. de llet
. 60 gr. de
farina
. 250 gr. de
mantega
. Pa ratllat
. 1 ou
. 1 pastanaga
. 2 porro
. 1 fulla de
llorer
. 5 alls
Preparació:
El primer que hem de fer, és posar a bullir els peus de porc durant 2 hores,
juntament amb la pastanaga, el porro, la fulla de llorer i els alls.
Passades aquest parell d'hores podem començar a preparar les delicioses croquetes.
Per començar, posem els ceps a hidratar. Mentrestant, anem desossant els peus
de porc, i trinxant-los a trossets petits. Fet això escorrem els ceps, ja
hidratats i en reservem l’aigua.
A continuació, agafem la mantega i la deixem desfer en una paella. Un cop
la tinguem desfeta, hi introduïm els peus de porc trossejats i els ceps. Ho
deixem enrossir i ho retirem.
Una vegada retirats els ceps i els peus de porc, quan ens quedi tant sols l’oli
de la mantega, és el moment d’introduir-hi la farina. Amb el foc a baixa
temperatura, sense deixar bullir l'oli, anem remenant la farina fent una roux
(mescla de la mantega i la farina). Un cop estigui uniforme hi incorporem poc a
poc la llet, juntament amb una part de l'aigua de bullir els peus de porc i
l'aigua de deshidratar els ceps. Ho anem remenant i introduint el líquid fins
que quedi la textura desitjada: una beixamel més aviat densa. Una vegada
enllestida hi tornem a incorporar els ceps i els peus de porc.
Ja tenim la farsa de les croquetes feta. En aquest punt, només caldrà posar-la
en un recipient i deixar-ho reposar a la nevera fins que quedi una massa
compacta i uniforme.
Ja podem muntar les croquetes. Agafem la farsa i li fem la forma de
croqueta, ja sigui amb dos culleres o amb les mans. En tres plats hi posem farina,
ou batut i pa ratllat. Cada croqueta ha de passar primer per la farina, després
la banyem amb ou i acte seguit l’arrebossem de pa ratllat. Les croquetes ja
estan llestes!
Si volem fer la farsa i preparar i consumir les croquetes el mateix dia hem de donar-hi un cop de
fred al congelador. Sinó es poden guardar a la nevera o també al congelador.
Us animem a
provar aquestes croquetes, ja que queden veritablement delicioses!
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada