dimecres, 17 d’agost del 2016

FESTES MAJORS I GASTRONOMIA

A mitjans d’agost es considera acabat el cicle agrari, així doncs, els pagesos podien descansar fins a començar la recol·lecta del raïm i l’ametlla. Per aquest motiu, és al voltant d’aquestes dates quan la majoria de pobles de la Segarra aprofiten i fan les seves festes majors. És aquest el cas de pobles com Talteüll, que celebra la festa major el mateix dia 15 d’agost i el cas de Massoteres, que la celebra entre els dies 20 i 22 d’agost.


Algunes de les festes majors, també coincideixen amb el dia del sant, patró del poble. És aleshores quan s’acostuma a fer una missa en honor al sant en qüestió. Trobem l’exemple en la festa major de Palouet, que es celebra el dia 25 de juliol en honor a Sant Jaume, patró de la vila.
Cada festa major doncs, és especial per la gent del seu poble, que la fa seva i li dóna un caràcter diferent. No obstant, hi ha elements que comparteixen, o són similars, en gairebé totes les festes majors dels pobles de la nostra comarca. Per exemple, no hi pot faltar pas el tradicional ball de festa major, els jocs de cucanya o el berenar amb coca i xocolata.
Un altre element propi de la festa major és la pirotècnia, ja sigui en forma de correfoc o de castells de foc. Aquests últims, normalment s’utilitzen per posar el punt i final a la festivitat.



I hi ha també una altra cosa que fa que les festes majors llueixin amb més força: el menjar. Així, podem pensar que festa i menjar, festa i àpat, festa i beure... van aparellats. El menjar de festa és un menjar especial; no és el menjar de cada dia.


Tots aquests esdeveniments festius acostumen a estar marcats per la distribució i el consum ritual o cerimonial d’aliments, generalment en major quantitat i de major qualitat que els dels dies “ordinaris”. Sovint, es tracta d’aliments que, ells mateixos, simbolitzen o denoten la festivitat. En definitiva, arreu i sempre, l’alimentació ha estat un component important de les festes, rituals i cerimònies en general. I d’aquesta manera es mantenen, arreu de la Segarra els grans àpats de festa major, ja sigui a casa o, cada cop més, al restaurant.


 Les menges de festa major però, han canviat al llarg dels anys. Abans el més tradicional era els canelons i la carn rostida i farcida. Avui en dia, hi ha qui prefereix posar-hi un toc de modernitat i originalitat i canviar-ho per nombroses preparacions i productes tal vegada més innovadors. També hi ha però, qui s’aferra a la tradició i als plats de festa major de “tota la vida”, ja que saben bé que són un valor segur, sempre agraden!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada