dijous, 20 de juliol del 2017

SANT JAUME I LA FESTA MAJOR DE PALOUET

S'atansa el dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume, patró de Palouet. Això vol dir que ja tenim aquí la festa major del poble on s'ubica en nostre restaurant!

Sant Jaume és el patró de Palouet degut a què és el sant al qual està dedicada l'església del poble. Avui, al blog de Restaurant Palouet, hem volgut indagar una mica sobre l’esmentada església i la història que alberga.































Sant Jaume de Palou és d'origen romànic, té alguns murs medievals i un bonic campanar d'espadanya. Ha sigut restaurada en diverses ocasions, l'última l'any 2000, i han anat desfigurant la seva forma original. Es pot suposar que, al seu moment l'església va ser construïda fora de vila closa, davant de la porta d'entrada de la mateixa, al costat est. Actualment, queda integrada dins d'una plaça urbanitzada amb cases que daten dels segles XVII – XVIII i altres edificacions més modernes.


La façana de l'església està construïda amb carreus de pedra rectangular col·locats en files. La coberta és de dues aigües i el campanar, situat al centre de l'edificació i datat d'època moderna, és d'espadanya. Això significa que no consta de quatre parets sinó tant sols d'una, i disposa de dos cavitats d'arc de mig punt que és on estan col·locades les campanes. Per tal d'accedir a l'interior, es travessa una porta també d'arc de mig punt adovellada, sobre la qual hi ha una petita fornícula amb la imatge, moderna, de Sant Jaume.


El mur dret de l'església, per les seves característiques, es dedueix que seria l'únic mur medieval que resta dels seus orígens i en la qual hi ha ressenyada una petita finestra en forma d'espitllera. Aquest fet es pot intuir està construït de la manera pròpia del segle XI; amb blocs de pedra escairats, sense polir, col·locats horitzontalment però sense cap regularitat.

Endinsant-nos ja a l'interior de l'edifici, ens trobem amb una sola nau amb altar al mur esquerre construït per la família Alsina l'any 1742. L'altar actual correspon a la reforma feta l'any 2000 per Mossèn Pere Ortí, en la qual es retirà el baptisteri de guix i un altar i un altar d'estil barroc clàssic que dataven del 1861. La sagristia va ser construïda l'any 1763 que és la data que consta a la porta qui hi dóna accés.



Una de les principals curiositats de l'interior és que, al mig del terra de la nau es localitza la sepultura de la família Xuriguera/Alsina. Barthomeu, en nom del seu sogre Magí Soriguera, demanà aquesta llicència a la cúria de l'església de Solsona, sent-li concedida per a ell i els seus descendents.   

Traducció inscripció: Sepultura / de Magí Xu / riguera i de / Bartomeu / Alsina i Xurigue /                              
ra i dels seus dia / 2 de desembre any 1731


En motiu d'aquesta església, petita però plena d'història, dedicada a Sant Jaume, es celebra la festa major de Palouet als voltants del 25 de juliol. Aquest any 2017, els actes de festa major es realitzaran durant els dies 22 i 23 de juliol al coincidir amb el cap de setmana. Dissabte al matí, Caminada popular i al vespre sopar de germanor i ball de nit. Diumenge dia 23 missa i ball de tarda. Tota la informació la podeu trobar a http://massoteres.ddl.net/novetats.php?id=24664&id_seccio= .

Us hi esperem!




Informació extreta de:
Diví, Maria del Carme. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Fundació Jordi Cases i Llebot. Fotografia: Andreu Arfelis. Volum V: Massoteres.

Fotografies: Miquel Parramon



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada