dimarts, 7 de maig del 2019

LA TORRE DE VALLFEROSA

UNA JOIA PATRIMONIAL DEL SEGLE VIII. UNA DE LES TORRES MÉS ALTES D'EUROPA.


Ben a prop de Palouet, al municipi de Torà, la Segarra, trobem l’esplèndida Torre de Vallferosa, una torre defensiva del segle VIII, única gairebé a tot Europa i una de les més altes, amb 35 metres d’altura i 13 de diàmetre. Hi podrem arribar en cotxe, en bicicleta BTT o bé a peu.


Es tracta d’una torre de planta circular amb 4 nivells, els visitants poden accedir al seu interior amb visita guiada i, poden pujar amb unes escales de fusta fins a la terrassa superior, amb unes vistes impressionants de l’antic poble de Vallferosa i la vall que l’envolta.


Als peus de la torre hi trobarem un petit cementiri, al costat l’església de Sant Pere, d’estil barroc, més avall l’antiga rectoria i les cases del poble antic de Vallferosa, ara en ruïnes, excepte la torre.


La seva situació és curiosa, enfonsada en una vall i envoltada de boscos feréstecs. Tot i així, des d’aquest enclavament es controlava el pas de la plana cap al Prepirineu.


Des del restaurant Palouet hi podem anar amb cotxe propi, agafarem la carretera fins a Torà, tot seguit agafarem l’antiga carretera de Torà a Solsona, fins que trobem un cartell a mà dreta on hi posa Vallferosa, continuem uns 100 metres més fins que trobem una barrera, si és diumenge al matí segurament la trobarem aixecada, sempre que sigui època de visites obertes. Si anem amb bicicleta o bé, a peu la podrem passar perfectament sempre, sigui el dia que sigui, continuarem uns 800 m en fort descens, fins que trobarem la torre de sobte. Durant els *diumenges al matí l’accés és lliure i la barrera està aixecada, es pot accedir fins al pàrquing de la torre amb vehicle propi.


Us deixem la informació de les visites i també rutes per gaudir de Vallferosa i el seu entorn en aquesta esplèndida època de l’any.





Visites regulars cada diumenge: Les visites, que inclouen Interior de la torre, l’església i el poble, acompanyats per voluntaris, es poden realitzar el 1er i 3er diumenge dels mesos de març, abril, octubre i novembre i cada diumenge dels mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre. Hi ha dos torns horaris, a les 11 i a les 12:30 h.
El preu és de 3€ per adult, menors, fins a 12 anys, gratuït i els grups, més de 20 persones, 60 €.

Per reserves i visites guiades la resta de dies: Tel. 973-473028 (Ajuntament de Torà)

Per a més informació i reserves:

Ruta en cotxe:
Enllaç de google maps per arribar-hi amb cotxe des del nostre restaurant: https://bit.ly/2DNUtr9  Distància: 15 kms Durada del trajecte amb vehicle: 24’.

Ruta a peu des de Torà a la Torre de  Vallferosa:
Deixem el cotxe a Torà i, des del Convent de Sant Antoni podem començar la Ruta a amb BTT  fins a la Torre de  Vallferosa i tornar.

Ruta circular amb BTT des de Palouet passant per la Torre de Vallferosa: GR 170
Podem sortir des de Palouet mateix, tot i que el track surti de Torà.

(*)Veure calendari d’accessos segons temporada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada