dijous, 12 de juliol del 2018

EXCURSIÓ A TORÀ I A LA TORRE DE VALLFEROSA, DES DE PALOUET


Itinerari per Torà.

Des de Palouet sortirem amb cotxe fins a la Vila de Torà, amb 10’ ens plantarem a la plaça de la Vall, aquí deixarem el nostre vehicle i començarem la visita a peu pel Portal Vell, enfilarem costa a munt fins arribar a la Pl. de l’església, on hi veurem una part de les cases porxades. 



En una d’elles encara es conserva la doble porta amb finestra d’una antiga botiga per despatxar als Jueus, segons alguns historiadors. 



Tot seguit, baixarem pel Carrer Nou, a la dreta en un petit carreró podrem veure la interpretació d’un antic forn de pa, és una parada molt recomanable!


Seguim baixant pel carrer Nou fins a la Plaça del Pati, continuem sempre a l’esquerra fins a trobar la Plaça de la República, també anomenada Plaça d’Alfons XIII. És en aquesta plaça on trobarem les fonts i els safaretjos de la Vila i que gairebé sempre ragen. 




En una placa de la portalada de la font es pot llegir que aquí arribar l’aigua en una visita que va fer el Rei Alfons XIII a Torà, després d’unes greus inundacions que va patir la vila.





De la plaça de la República ens dirigirem en direcció nord-est cap al Pont de les Merites, que creua el Riu Llanera, si continuem podrem resseguir durant gairebé més d’un quilòmetre el camí dels horts fins enllaçar la carretera antiga de Solsona. 



Podem tornar pel mateix camí o fer el retorn per la carretera i gaudir de la Font de la Porta i un petit parc amb bones ombres que ens queda a la dreta uns 600 m abans d’arribar a Torà.


Ruta a la Torre de Vallferosa.

Tornem a agafar el cotxe des de Torà direcció Solsona per la carretera antiga, també anomenada carretera de l’Hostal Nou, hi trobarem molt poc trànsit. Comptarem 9 kms des de Torà fins que trobarem un trencant a la dreta que hi diu Vallferosa.

Tot seguit, per un camí bastant arreglat anirem seguint fins a trobar una barrera, si és un dia feiner haurem de deixar el cotxe i caminar uns 20’ a peu fins a la torre, si és cap de setmana segurament hi haurà la barrera oberta, ja que es fan visites guiades.

Un dels millors moments és quan falta menys d’1 km per arribar a la Torre i ens la trobem de sobte, és un gegant al costat del campanar, que li dobla l’alçada, diguem-ne que resulta imponent al visitant que la veu per primera vegada.



Durant la visita guiada es pot pujar al capdamunt de la torre, per unes escales verticals però, abstenir-se els que pateixin vertigen. 




L’aventura val la pena, contemplar la vista des de la part superior és impressionant.  




Si ho preveieu amb temps es pot demanar el servei de visita guiada encara que sigui dia feiner, i en cap de setmana les visites es fan en diumenge al matí.




La torre segons algunes proves recents del carboni 14 dataria de l’any 760 DC, la qual la fa d’una de les torre més antigues i més altes d’Europa durant aquesta època, amb una altura de 33 m i 13 de diàmetre.




Informació pràctica: Per visites guiades a Torà o bé a la Torre de Vallferosa cal trucar al 973-473028 www.tora.cat  
Portar calçat còmode i beguda.


Horaris:
Diumenges a les 11h i 12.30h
(març, abril, octubre i novembre) 1r i 3r diumenge.
(maig, juny, juliol, agost i setembre) tots els diumenges.
Visites per a grups: Consultar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada