dimecres, 21 de novembre del 2018

CODONYAT: LA RECEPTA DE LA MARE


La tardor ens brinda productes de temporada extraordinaris i, una vegada més, a Restaurant Palouet de Segarra, ens agrada aprofitar-los i treure’n el màxim partit. És el cas del codony, una fruita que és fragant i perfumada  a la vegada és aspra, dura i poc versàtil a la cuina. Una fruita característica de terres fredes, ja que el seu conreu s’adapta bé a les dures condicions climatològiques de l’hivern. I des de temps llunyans que amb gran part de la producció de codony es solia elaborar el codonyat, bullint els codonys i barrejant-los amb sucre, de manera que permetia i permet que es conservi força temps el producte un cop elaborat. Aquest fet, juntament amb que és un producte de gust i fragància peculiar i dolça, el converteix en un imprescindible a la nevera durant els mesos d’hivern com a mínim ja sigui per menjar-lo sol o amb iogurt, per postres, com per acompanyar formatges o altres receptes salades.



En aquest post, us portem la que per nosaltres és, sens dubte, la millor recepta de codonyat del món! I no és la del nostre cuiner, sinó la de la seva mare, la Claustre! I és que en aquests casos, no hi ha res millor que una recepta tradicional, d’aquelles que s’elaboren amb tot l’afecte, amor i passió, ingredients que també són imprescindibles per tal que una elaboració quedi encara més bona!





 
Ingredients:

-   - 1 kg de codony net (sense llavors ni impureses)
-     - 650 gr de sucre morè de canya.
-         - Mitja llimona.
-        -  Una branqueta de canyella.




Preparació:

El primer que farem serà netejar els codonys amb aigua per treure la pelussa, els posarem sencers a bullir amb una olla 4-5 minuts i passat aquest temps els traurem i els deixarem escórrer.
Seguidament, els partirem i els hi traurem les llavors i tot el que considerem impureses; els tallem a trossos (d’una mesura aproximada que equivalgui a un parell de gallons de taronja), els tornarem a posar a l'olla amb el suc de mitja llimona, la branca de canyella i el sucre i allà han d' estar 24 hores en repòs, i l’únic que hem de fer es remenar-ho un parell de vegades.
Passat aquest temps, ja veureu que el sucre quasi es desfà sol, posarem el foc fort fins que bulli i, un cop ho faci, el baixarem i el deixarem fluixet. D’aquesta manera, l’haurem de remenar molt poc.
Quan faci uns 55 o 60 minuts que bulli, veurem que ja ha canviat de color i ja queda poc del seu propi suc. Aleshores, hi traurem la canyella i ho triturarem a la mateixa olla fins a aconseguir una textura ben fina.
Seguidament ja ho podrem posar en un bol, motlle o safata que vulguem. De moment però, no el taparem fins que s’hagi refredat del tot. Per tal de trobar-lo encara més bo, és millor deixar-lo un mínim d’un dia en repòs.



Com ja hem comentat hi ha vàries maneres de consumir el codonyat. Al restaurant però, ens agrada servir-lo amb formatge, concretament amb Brie, ja que, malgrat ser un formatge suau de gust, hi trobem un punt salat que contrasta però combina molt bé amb el codonyat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada