dijous, 4 de febrer del 2016

CALÇOTS

El Restaurant Palouet de Segarra, neix l’any 2009, ubicat en un entorn privilegiat. El poble, Palouet, que forma part del municipi de Massoteres, a la comarca de la Segarra, és un oasi de tranquil·litat i calma. La casa, que data de l’any 1601, ha sigut totalment rehabilitada, però conservant-ne l’encant dels murs de pedra picada, així com detalls originals com la premsa o el celler.


La ubicació, l’entorn i les dimensions de la casa, fa que sigui un lloc ideal per tal de fer-hi celebracions en grup, com pot ser una bona calçotada.

La calçotada és un àpat concebut com a festa i celebració, del qual diuen que es remunta a les acaballes del segle XIX. L’ingredient bàsic és el calçot, una ceba tendra, blanca i dolça.
El procés de producció del calçot és força llarg: comença amb la creació del planter, és a dir, de la ceba blanca que, un cop plantada es grillarà i, de cada tija en sortirà un calçot. Entremig, cal calçar-los amb terra, i d’aquí ve el nom específic del bulb.
La forma més tradicional de coure’ls és a foc viu, d’on prové l’autèntica calçotada, i s’acompanyen amb la tradicional salsa feta a base d’alls, fruits secs, pa, tomàquets, oli i nyores. 



Però no és pas l’única manera, ja que no tot a la cuina està escrit. Així doncs us presentem una recepta d’una Coca de calçot caramel·litzat amb sardina de la costa, una altra versió de cuinar calçots, també recorrent a la cuina d’aprofitament, ja que es pot fer amb els calçots sobrants de la calçotada. Val a dir que aquesta recepta és l'aperitiu del nostre restaurant en el menú de calçotada.

Ingredients per 4 persones:

. 15 calçots                                                 
. 4 sardines
. 15 gr. de llevat
. 300 gr. de farina de força
. 150 cl. d'aigua
. 1 ou
. 10 gr. de sal
. 3 cullerades de mel
. 20 cl. de salsa de soja
. 70 gr. de mantega


Preparació

Per fer el calçot caramel·litzat el tallem a talls d'un centímetre i el posarem a fregir a foc lent amb la mantega. Un cop enrossit el cobrim d'aigua, per aconseguir una textura més tendra. Quan s'hagi begut tota l'aigua, hi afegim la mel i ho tornem a coure a foc lent sense deixar de remenar. Passats 3 minuts ja hi podem afegir la salsa de soja i continuarem la cocció 3 minuts més. Així enllestim el calçot, que es pot tenir preparat diversos dies abans guardat a la nevera.

Per l’elaboració de la massa de la coca posem la farina, l'aigua, el llevat i l'ou en un recipient i ho pastem. Quan tinguem una massa uniforme la deixarem reposar, tapada amb un drap durant 24 hores.

Per tal d’enllestir la coca, aplanem la massa fins que tingui mig centímetre de gruix, hi posem un raig d’oli i la coem al forn, prèviament escalfat a 190º durant 8 minuts. Passat aquest temps hi posem el calçot caramel·litzat i la sardina esqueixada en trossets petits. Quan hagin passat 3 minuts ja es podrà treure del forn i  la podrem degustar.   


Us animem a fer aquesta recepta i, si voleu, podeu fer-hi les variacions que cregueu oportunes. A més, qualsevol dubte que tingueu, ens ho podeu consultar, a través dels comentaris d’aquest mateix blog, ja que estarem encantats de resoldre-ho!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada