El Restaurant Palouet de Segarra, neix l’any 2009, ubicat en un entorn
privilegiat. El poble, Palouet, que forma part del municipi de Massoteres, a la
comarca de la Segarra, és un oasi de tranquil·litat i calma. La casa, que data
de l’any 1601, ha sigut totalment rehabilitada, però conservant-ne l’encant
dels murs de pedra picada, així com detalls originals com la premsa o el
celler.
La ubicació, l’entorn i les dimensions de la casa, fa que sigui un lloc
ideal per tal de fer-hi celebracions en grup, com pot ser una bona calçotada.
La calçotada és un àpat concebut com a festa i celebració, del qual diuen
que es remunta a les acaballes del segle XIX. L’ingredient bàsic és el calçot,
una ceba tendra, blanca i dolça.
El procés de producció del calçot és força llarg: comença amb la creació
del planter, és a dir, de la ceba blanca que, un cop plantada es grillarà i, de
cada tija en sortirà un calçot. Entremig, cal calçar-los amb terra, i d’aquí ve
el nom específic del bulb.
La forma més tradicional de coure’ls és a foc viu, d’on prové l’autèntica
calçotada, i s’acompanyen amb la tradicional salsa feta a base d’alls, fruits
secs, pa, tomàquets, oli i nyores.
Però no és pas l’única manera, ja que no tot a la
cuina està escrit. Així doncs us presentem una recepta d’una Coca de calçot
caramel·litzat amb sardina de la costa, una altra versió de cuinar calçots, també recorrent a la cuina
d’aprofitament, ja que es pot fer amb els calçots sobrants de la calçotada. Val
a dir que aquesta recepta és l'aperitiu del nostre restaurant en el menú de
calçotada.
Ingredients per 4 persones:
. 15 calçots
. 4 sardines
. 15 gr. de llevat
. 300 gr. de farina de força
. 150 cl. d'aigua
. 1 ou
. 10 gr. de sal
. 3 cullerades de mel
. 20 cl. de salsa de soja
. 70 gr. de mantega
Preparació
Per fer el calçot
caramel·litzat el tallem a talls d'un centímetre i el posarem a fregir a
foc lent amb la mantega. Un cop enrossit el cobrim d'aigua, per aconseguir una
textura més tendra. Quan s'hagi begut tota l'aigua, hi afegim la mel i ho
tornem a coure a foc lent sense deixar de remenar. Passats 3 minuts ja hi podem
afegir la salsa de soja i continuarem la cocció 3 minuts més. Així enllestim el
calçot, que es pot tenir preparat diversos dies abans guardat a la nevera.
Per l’elaboració de la massa de la coca posem la
farina, l'aigua, el llevat i l'ou en un recipient i ho pastem. Quan tinguem una
massa uniforme la deixarem reposar, tapada amb un drap durant 24 hores.
Per tal d’enllestir la coca, aplanem la massa fins que
tingui mig centímetre de gruix, hi posem un raig d’oli i la coem al forn,
prèviament escalfat a 190º durant 8 minuts. Passat aquest temps hi posem el
calçot caramel·litzat i la sardina esqueixada en trossets petits. Quan hagin passat 3 minuts ja es
podrà treure del forn i la podrem degustar.
Us animem a fer aquesta
recepta i, si voleu, podeu fer-hi les variacions que cregueu oportunes. A
més, qualsevol dubte que tingueu, ens ho podeu consultar, a través dels
comentaris d’aquest mateix blog, ja que estarem encantats de resoldre-ho!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada