La cuina d’aprofitament és aquella que permet fer receptes amb aliments que
ens sobren o que estan apunt de fer-se malbé. És una cuina molt present en la
nostra tradició, que evita que llencem una gran quantitat de menjar.
Ara que és època de calçotades i, com que és un àpat
que s’acostuma a fer en grup, és difícil calcular el menjar que es consumirà i
sovint en sobra. No és estrany que ens quedin calçots, ja siguin crus o cuits.
Però, això no vol dir que s’hagin de llençar pas! Aquí us deixem un parell de
receptes que us permetran aprofitar-los.
CALÇOTS EN
VINAGRE
Ingredients:
- Calçots (crus)
- Vinagre de vi
- Sal
- Oli d'oliva
- Aigua
- Espècies (romaní, llorer, farigola, pebre, etc.)
Preparació:
Primerament pelem i netegem els calçots i els tallem a trossos de 4
centímetres aproximadament.
Un cop ho tinguem els introduïm en un recipient i afegim 3/4 parts de
vinagre i 1/4 part d'aigua, també hi posem les espècies i la sal (1 cullereta
de cafè per calçot).
Tapem el recipient i sacsegem enèrgicament. Un cop estiguin tots els ingredients
assentats hi posem l'oli, que serveix per preservar els gustos ja que no deixa
entrar l'aire.
Ho tornem a tapar i el podrem guardar al refrigerador,
passada una setmana ja estaran llestos per menjar!!
Les
formes de presentar-los són molt variades; els podem degustar en una broqueta
amb olives i anxoves o bé, tal i com oferim al restaurant amb sardina marinada
i pa sucat amb maduixa.
CREMA DE CALÇOT
Ingredients (4 persones):
- 12 calçots (ja passats per la brasa del dia de la calçotada)
- 3 patates petites
- 400 cl. de brou de verdures
- 40 cl. de nata
- 150 gr. de mantega
- Sal i pebre blanc
Preparació:
Abans que res, pelem les patates i les tallem a daus, els quals els fregim
a foc suau amb la mantega. Quan comencin a enrossir les patates hi afegim el
calçot, prèviament pelat.
Un cop tinguem les patates fetes incorporem el brou de verdures i la nata,
deixant-ho bullir a foc lent durant 30 minuts. Si estem a dieta es pot rebutjar
l'oli de la mantega que ens ha sobrat de la cocció (tot i que és un llàstima,
perquè li dóna molt bon gust!)
Passat el temps ja estarà llest per triturar-ho tot, ja triturat el colem i
rectifiquem de pebre i sal. Llest per servir!
Aquest plat es pot presentar tal com surt de l'olla, també s'hi podria posar
uns trossets de pa fregit o una mica de cansalada viada. A Restaurant Palouet però, el servim amb tòfona ratllada.
Amb aquestes receptes, ja no hi ha excusa per no aprofitar tots aquells
calçots que ens sobren del dinar de la calçotada i, de passada, provar plats
nous i originals. Bon profit i visca la cuina d’aprofitament!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada