dimecres, 22 de juny del 2016

COCA DE POP A LA GALLEGA AMB CEBA CARAMEL•LITZADA

Les tradicionals coques de recapte són típiques del mes de juny. L’origen d’aquest plat és força confús, n’hi ha que afirmen que ve de l’època romana, altres que ho van introduir els àrabs... en qualsevol cas, és una recepta que ens l’hem fet nostra a tot Catalunya i, molt especialment a les terres de Lleida, on s’ha aconseguit una major plenitud i reconeixement de les coques de recapte.

En els nostres dies, ja s’elaboren i es mengen a qualsevol època de l’any, però diem que són especialment típiques del mes de juny ja que era quan, els nostres avantpassats anaven a segar i, com que s’hi estaven de sol a sol, s’enduien el menjar. Així doncs, una manera fàcil i saborosa de menjar fora de casa. A més a més, degut a la varietat d’ingredients que pot portar, un bon tall de coca constitueix un àpat per si mateix.


Tot i que els ingredients més clàssics de la coca de recapte són ingredients d’horta (albergínia, carbassó, pebrot, ceba) acompanyats de carn (botifarra o cansalada) o de peix (principalment arengades o similar), la cuina d’avui en dia ha fet que se’n facin moltes versions amb productes molt variats. Aquesta setmana, al blog de Restaurant Palouet, us presentem un recepta de coca, original, diferent i boníssima!  




Ingredients (4 persones):
- 300 gr. de pop bullit
- 2 cebes mitjanes
- 2 nous de mantega

- 4 cullerades de mel
- 25 cl. de salsa de soja
- 600 gr. de farina de força
- 400 cl. d'aigua
- una cullereta de sal
- 4 culleres d'oli d'oliva
- 25 gr. de llevat
- 2 ous
- sal d'escames
- pebre vermell dolç i picant

Preparació:

Per la massa de la coca:
Barregem en un recipient l’aigua, la sal, l’oli d’oliva, el llevat i els ous.
Quan ho tinguem tot ben barrejat hi anem afegint la farina prèviament tamisada sense parar de remenar. No hem de deixar de remenar, fins que quedi una massa ben uniforme i, si convé ho podem fer amb les mans. Per tal de treballar la massa amb comoditat, es pot posar una mica de farina crua al marbre de la cuina, així no s’enganxa. Un cop tenim la massa enllestida, la deixem reposar durant 12 hores.


Per la ceba caramel·litzada:
Posem les dues nous de mantega a la paella i, un cop estigui desfeta, a foc mig, hi afegirem la ceba tallada a gallons. Anem fregint la ceba fins que estigui daurada. Un cop daurada, afegim aigua fins arribar a cobrir tota la ceba i deixem que redueixi, això farà que quedi més tendra. Un cop hagi reduït l’aigua, afegim la mel i la salsa de soja, continuem coent , sense parar de remenar, durant uns tres minuts a foc mig.






Un cop la massa hagi reposat durant 12 hores, l’estenem en forma de coca i hi fem uns foradets amb l’ajuda d’una forquilla. Per fer aquest pas, cal tornar a enfarinar el marbre, per evitar que s’enganxi. Sobre la massa, hi estenem la ceba caramel·litzada i, sobre d’aquesta hi afegim el pop tallat a daus i un raig d’oli d’oliva. Preescalfem el forn a 200 graus, i un cop calent, hi introduïm la coca i la deixem coure durant 10 minuts.



I ja quasi tenim la coca!! Només cal afegir-hi el pebre dolç i picant al gust, així com la sal amb escames i un altre rajolí d'oli d'oliva.
Proveu-la de fer, val la pena ja que el resultat és deliciós!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada