divendres, 9 de setembre del 2016

TEMPS DE VI. RECEPTA: CONILL AL VI NEGRE

A Catalunya, el vi gaudeix d’una llarga tradició cultural que ha fet que es constitueixi una regió vinícola històrica i amb unes peculiaritats pròpies.
El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Així doncs, la cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part, des de fa segles, de la història de Catalunya, fins arribar al punt que s’han convertit en un símbol del nostre país.

Al nostre país, el conreu de ceps que predomina és el del raïm blanc en explotacions agràries familiars associades en cooperatives. També és cert que tradicionalment, han destacat els vins blancs i els vins licorosos com el vi ranci o el moscatell, entre altres.

No obstant, avui en dia trobem onze Denominacions d’Origen arrelades a Catalunya, totes elles amb una gran varietat de productes vitivinícoles, ja siguin de vins negres, rosats o blancs. Les esmentades Denominacions d’Origen (DO) garanteixen, no només l’origen geogràfic, sinó que també la qualitat d’un vi, confirmant que està elaborat a partir d’unes determinades varietats de raïm i amb unes pràctiques vitícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament. D’aquesta manera, per tal de que un vi es pugui qualificar amb el nom de la Denominació d’Origen, ha d’haver passat uns controls analítics estrictes i que experts en garanteixin la qualitat a través de la seva degustació.
En conclusió, en cada una de les zones on existeix una DO, la geografia, el clima i les varietats de raïm fan que els vins elaborats a Catalunya siguin diversos entre ells, però amb un denominador comú: són productes de qualitat gràcies a la dedicació i l’afany de superació dels productors i elaboradors.


Per altra banda, el vi ha passat també ha ser un producte molt preuat per al consumidor, que cada vegada més, valora la tasca que hi ha darrera de cada ampolla i s’interessa per conèixer-ne les seves propietats. En els darrers anys, el vi ha sigut també objecte d’investigacions científiques, apuntant a que el vi, si és de qualitat, i sempre consumit amb moderació durant els àpats, contribueix al benestar de les persones i, fins i tot, l'Organització Mundial de la Salut ha considerat el vi aliment de la Dieta Mediterrània.


DO COSTERS DEL SEGRE
D’entre totes les Denominacions d’Origen de Catalunya, la que ens toca més d’aprop, la més pròpia de les nostres terres és la DO Costers del Segre.
És una Denominació pròpia de la demarcació de Lleida, constituïda per diverses subzones: Artesa, Vall del Riu Corb, les Garrigues, el Pallars Jussà, Raimat i Segrià. Es caracteritza per l’aplicació de tecnologia avançada i per la innovació. Així doncs, DO Costers del Segre està portant a terme una reconversió varietal i aposta per varietats com l'ull de llebre, el cabernet sauvignon, la garnatxa i també el sirah i el merlot.
Una altra característica d’aquesta Denominació d’Origen, és el contrast tèrmic propi del clima continental, accentuat per una insolació elevada i una pluviositat escassa. A més, cada subzona presenta diferències climàtiques i de sòl, i paisatges que conjuguen muntanya i pla.
En el seu conjunt però podríem dir que la DO Costers del Segre té les següents característiques pròpies:
Uns vins negres potents, equilibrats i estructurats. Les varietats de raïm més utilitzades són cabernet sauvignon, pinot noir, merlot i ull de llebre.
Els rosats, són frescos i fruitosos, elaborats principalment amb ull de llebre, merlot i cabernet sauvignon.
Per últim els blancs, poden ser d’un estil més clàssic, elaborats amb macabeu, xarel·lo i parellada, o bé amb un toc més modern, fets amb chardonnay, sauvignon blanc o riesling. Part de la producció de raïm blanc es destina sobretot a l'elaboració de cava.






Tota aquesta cultura del vi, tant arrelada a la nostra terra, que ens dóna aquest producte de gran qualitat, ha possibilitat l’aparició d’un important nombre de plats la base dels quals és el vi o els seus derivats. D’aquest manera, a Restaurant Palouet de Segarra, us volem brindar una recepta la qual, un dels productes estrella és el vi.

CONILL AL VI NEGRE

Ingredients: (4 a 6 persones)

 - 1 conill trossejat
- 1/2 ampolla de vi negre
- 2 cebes mitjanes
- 3 pastanagues
- pebrot verd
- 2 tomàquets madurs
- 4 alls
- oli d'oliva suau
- sal
- pebre negre
- pa
- avellanes

Preparació:

Per començar l’elaboració d’aquesta recepta, salpebrem el conill i el posem a fregir en una cassola, a foc mig, quan comenci a daurar-se el retirem.
Mentre sofregim el conill podem anar tallant la verdura, la qual una vegada haguem retirat el conill la podem introduir a la cassola. El tomàquet l’introduïm 5 minuts més tard.
Anem remenant les verdures, també a foc mig, fins que també quedin daurades. Llavors tornem a posar-hi el conill. La part del fetge no li posem, ja que l'utilitzarem per fer la picada.
Una vegada passats 3 minuts hi posem el vi negre i ho deixem reduir a foc lent. No hi ha un temps concret per tal de tenir-ho reduint, simplement, quan vegem que ha quedat una salsa una mica consistent, estarà apunt.



Finalment, ja només quedarà introduir-hi la picada, la qual farem amb avellanes, pa torrat i el fetge del conill. Aquesta s'haurà de posar quan la salsa comenci a lligar. Si convé a l'últim moment rectifiquem de sal.
És aconsellable fer aquest plat d'un dia per l'altre, ja que la barreja de sabor queda més amorosida.



 Bon profit!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada