dilluns, 3 d’octubre del 2016

MARIDATGE. QUÈ ÉS I COM PREPARAR-NE UN

La definició de maridatge en el diccionari ens fa referència al casament d’un menjar amb una beguda, tradicionalment un vi. Tot i això, aquesta beguda pot ser qualsevol altra, des d’un vermut, una cervesa, un destil·lat o fins i tot una aigua mineral.


De maridatges n’hi ha de molts tipus: de proximitat, culturals, d’afinitat, de contrastos, etc., tots ells vàlids i acceptables degut a la parcialitat de cada persona. El que pot ser el millor maridatge del món per a un, pot no agradar al del costat.



Cal tenir en compte però, altres factors que intervenen en el maridatge, aquests tant importants com el propi plat i/o beguda escollida. La persona que prova aquesta combinació i el seu estat d’ànim, companyia i tots els factors externs que condicionen el maridatge (entorn, servei, vaixella, copes,…) també influiran, i de manera important, en l’avaluació de la combinació (maridatge) escollida.

Així doncs, cal remarcar la subjectivitat dels maridatges i tenir en compte tots aquests factors al moment de preparar-los i/o gaudir-los.


Endinsant-nos una mica més en la part de maridatge de vins, ara que és temps de verema, podem dir que és un dels maridatges més recurrents en els últims anys. 


Quan es prepara un maridatge, s’han de tenir en compte els sabors que es troben de forma natural en el vi. Evidentment, s’ha de tenir en compte l’enorme complexitat i varietat de vins que existeix, però, per simplificar-ho una miqueta, es de gran ajuda considerar que els vins tenen sabors bàsics depenent del tipus de raïm amb el que estiguin elaborats. D’aquesta manera, es poden trobar vins dolços o cítrics, vins amargs... a major contingut d'alcohol en el vi, més cos tindrà aquest i per descomptat, el procés d’envelliment que hagi tingut el vi, desenvoluparà també el seu aroma d’una manera diferent.


El menjar que es prepari per un maridatge de vins, pot afectar la percepció que tenen els comensals del vi maridat en funció de paràmetres com, per exemple, la quantitat de sal utilitzada, les espècies, o simplement el conjunt d’ingredients utilitzats en la seva preparació. En un maridatge de vins, hem de tenir en compte els sabors del vi que servirem i la combinació d’aquests amb el que els comensals prendran de menjar. Per aquest motiu, sempre és aconsellable, primer planificar amb antelació el conjunt del menjar i després buscar aquell vi que hi pugui maridar.



Tal i com hem dit en el conjunt de maridatges que poden existir, un maridatge de vins, pot ser una experiència totalment sensorial, que uneix tant el gust provocat pel vi i els aliments, com les aromes i sensacions que són presents a la sala quan es decanta el vi i es serveix el menjar.


Salut i bon profit!!!




Jordi Martínez i Llordella
Enòleg i Sommelier
Selecte Wine Store (Guissona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada