dijous, 9 de març de 2017

LASANYA DE VERDURES I BACÓ

 La lasanya és un dels plats més típics que tenim de la gastronomia italiana. Aquesta recepta de pasta tan clàssica es composa de capes de pasta intercalades de farcit, normalment de carn, que és el més comú, però d’opcions i de receptes n’hi ha múltiples i en podem trobar de verdures, de pollastre, de tonyina... infinitat de possibilitats!
En quan a l’origen de la lasanya, es creu que es troba en l’època romana, més concretament amb Ciceró, qui la va crear ja que en els seus escrits fa esment a la seva passió per "Lagum", que eren tires de pasta llarga que s'omplien com l'actual lasanya entre capa i capa. Això era el més semblant, fins que al segle XVII es començarà a fer al forn per aconseguir la grandiosa lasanya gratinada.
En el blog d’aquesta setmana, us presentem una recepta que hem incorporat recentment al nostre menú de cap de setmana, la lasanya de verdures i bacó.



Ingredients (4 persones):
 - 200 gr. de xampinyons
- 125 gr. de carbassó
- 80 gr. d'albergínia
- 70 gr. de porro
- 125 gr. de bacó
- 8 làmines de lasanya
- 30 gr. de farina
- Oli d'oliva suau
- 400 cl. de llet
- Formatge ratllat
- Sal

Preparació:

El primer que fem és tallar la verdura i posar-la a sofregir a foc lent en una cassola, també la rectifiquem de sal. Quan ja quasi estigui cuita, hi afegim el bacó. Ho deixarem coure uns 5 minuts més i ja tindrem la farsa de la lasanya feta.



Un cop fet aquest pas retirem la farsa i la deixem en una escorredora amb un plat sota. L'oli que queda a la cassola l'aprofitem per fer la beixamel. Si n’hi ha un excés en podem retirar una part.
Per fer la beixamel afegim la farina a l'oli de la cassola, procurant que no arribi a l'ebullició. S’ha d'anar remenant fins que quedi una massa mitjanament compacta. Acte seguit hi anem afegint la llet de mica en mica i remenem fins arribar a la textura de beixamel que més ens interessi, un cop ho tenim gairebé acabat tornem a rectificar de sal.
Quan la beixamel quedi feta en retirem una tercera par de la cassola i el reservem. Llavors afegim les verdures i el bacó juntament amb la beixamel restant i remenem intentant que quedi ben impregnat d'aquesta.



L’últim pas que hem de fer abans de començar a muntar la lasanya, és bullir les làmines de pasta. Un cop fet, ja estem disposats per muntar la lasanya. Primer pintem una safata de forn amb l'excedent d'oli que haurà deixat la farsa quan l’hem escorregut. Seguidament, col·loquem les primeres 4 làmines de lasanya; introduïm la farsa de les verdures, el bacó i la beixamel; ho tapem amb les làmines restants; per damunt posem la beixamel que hem reservat i finalment el formatge ratllat.
A l’hora de fornejar-ho, el temps dependrà de si la farsa està feta al mateix moment i per tant ja és calenta o no. El cas és que hem deixar que primer s’escalfi l'interior de la lasanya, fins que arribi a una temperatura aproximada de 160 graus, ho anirem mirant. Quan estigui calent només queda posar el forn a mode grill i esperar que es dauri el formatge.



Cal apuntar que aquesta recepta està ideada amb aquest  tipus de verdures i aquesta quantitat de beixamel, però evidentment això va a gust del consumidor.




Bon profit!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada