La lasanya és un dels plats més típics que
tenim de la gastronomia italiana. Aquesta recepta de pasta tan clàssica es
composa de capes de pasta intercalades de farcit, normalment de carn, que és el
més comú, però d’opcions i de receptes n’hi ha múltiples i en podem trobar de
verdures, de pollastre, de tonyina... infinitat de possibilitats!
En quan a l’origen
de la lasanya, es creu que es troba en l’època romana, més concretament amb
Ciceró, qui la va crear ja que en els seus escrits fa esment a la seva passió
per "Lagum", que eren tires de pasta llarga que s'omplien com
l'actual lasanya entre capa i capa. Això era el més semblant, fins que al segle
XVII es començarà a fer al forn per aconseguir la grandiosa lasanya gratinada.
En el blog
d’aquesta setmana, us presentem una recepta que hem incorporat recentment al
nostre menú de cap de setmana, la lasanya de verdures i bacó.
Ingredients (4 persones):
- 125 gr. de
carbassó
- 80 gr.
d'albergínia
- 70 gr. de porro
- 125 gr. de bacó
- 8 làmines de
lasanya
- 30 gr. de farina
- Oli d'oliva suau
- 400 cl. de llet
- Formatge ratllat
- Sal
Preparació:
El primer que fem
és tallar la verdura i posar-la a sofregir a foc lent en una cassola, també la
rectifiquem de sal. Quan ja quasi estigui cuita, hi afegim el bacó. Ho deixarem
coure uns 5 minuts més i ja tindrem la farsa de la lasanya feta.
Un cop fet aquest
pas retirem la farsa i la deixem en una escorredora amb un plat sota. L'oli que
queda a la cassola l'aprofitem per fer la beixamel. Si n’hi ha un excés en
podem retirar una part.
Per fer la beixamel
afegim la farina a l'oli de la cassola, procurant que no arribi a l'ebullició. S’ha
d'anar remenant fins que quedi una massa mitjanament compacta. Acte seguit hi
anem afegint la llet de mica en mica i remenem fins arribar a la textura de
beixamel que més ens interessi, un cop ho tenim gairebé acabat tornem a
rectificar de sal.
Quan la beixamel
quedi feta en retirem una tercera par de la cassola i el reservem. Llavors
afegim les verdures i el bacó juntament amb la beixamel restant i remenem
intentant que quedi ben impregnat d'aquesta.
L’últim pas que hem de
fer abans de començar a muntar la lasanya, és bullir les làmines de pasta. Un
cop fet, ja estem disposats per muntar la lasanya. Primer pintem una safata de
forn amb l'excedent d'oli que haurà deixat la farsa quan l’hem escorregut.
Seguidament, col·loquem les primeres 4 làmines de lasanya; introduïm la farsa
de les verdures, el bacó i la beixamel; ho tapem amb les làmines restants; per
damunt posem la beixamel que hem reservat i finalment el formatge ratllat.
A l’hora de
fornejar-ho, el temps dependrà de si la farsa està feta al mateix moment i per
tant ja és calenta o no. El cas és que hem deixar que primer s’escalfi l'interior
de la lasanya, fins que arribi a una temperatura aproximada de 160 graus, ho
anirem mirant. Quan estigui calent només queda posar el forn a mode grill i
esperar que es dauri el formatge.
Cal apuntar que aquesta
recepta està ideada amb aquest tipus de
verdures i aquesta quantitat de beixamel, però evidentment això va a gust del
consumidor.
Bon profit!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada